Wat is belangrijk voor Belgische ondernemers die Nederlandse klanten of leveranciers hebben?

Het huidige btw-nummer of het zgn. omzetbelastingnummer of ob-nummer van Nederlandse eenmanszaken is gekoppeld aan het burgerservicenummer (vergelijkbaar met ons rijksregisternummer) van de natuurlijke persoon die de eenmanszaak uitbaat. Dit strookte niet met de GDPR. Vandaar dat alle Nederlandse btw-plichtigen met een eenmanszaak een brief hebben gekregen van de Nederlandse btw-administratie waarin hen een btw-identificatienummer (btw-id) toegekend wordt.

Heeft u Nederlandse klanten en leveranciers, dan wordt het opletten geblazen. Veel boekhoudprogramma’s controleren automatisch het btw-nummer. Indien nog oude (huidige) nummers op facturen van het laatste kwartaal van 2019 staan, zullen boekhoudprogramma’s die misschien niet herkennen, met als gevolg tijdverlies (door manuele aanpassingen).

Ook van belang voor de intracommunautaire opgave is de IC-listing. Deze intracommunautaire listing moet vanaf 1 januari 2020 de nieuwe Nederlandse btw-nummers bevatten, ook al vonden de intracommunautaire leveringen nog plaats in 2019 onder het oude nummer.

Zorg ervoor dat u tijdig over het btw-id beschikt van Nederlandse klanten en leveranciers met een eenmanszaak en schrijf dat nummer op al de facturen van oktober, november en december 2019.

Overzicht nieuwsberichten