Starters krijgen sneller btw terug dan niet-starters?

Startende ondernemingen hebben vaak een btw-tegoed omdat ze meer btw betalen op hun uitgaven en investeringen dan ze zelf aanrekenen. De af te trekken btw is daardoor vaak hoger dan de btw die ze moeten betalen aan de overheid. Dit leidt tot een btw-krediet in hun voordeel. Vroeger kregen ze dat btw-tegoed pas terugbetaald na 3 maanden en hierdoor ondervonden starters liquiditeitsproblemen.

Om starters een duwtje in de rug te geven werd de regeling van maandelijkse teruggaaf van het btw-krediet uitgebreid met een nieuwe categorie belastingplichtigen, de starters. Starters die hun economische activiteit starten vanaf 1 januari 2020, kunnen hun btw-tegoed maandelijks terugkrijgen.

Aan dit systeem zijn wel voorwaarden verbonden. Zo is de versnelde teruggave beperkt tot de eerste 24 maanden na opstart van de activiteiten en moet het btw-tegoed minstens € 245,00 bedragen. Bovendien is het systeem voorbehouden aan maandaangevers die elektronisch indienen. Starters krijgen de btw terugbetaald ten laatste de 2de maand die volgt op het tijdvak van de maandelijkse aangifte.

Voor starters die hun periodieke aangifte op kwartaalbasis wensen in te dienen, probeert de administratie om de btw terug te betalen uiterlijk de tweede maand die volgt op het tijdvak van de kwartaalaangifte.

Overzicht nieuwsberichten