Hoe voordelen alle aard en de fiscale aftrek van een nieuwe auto bepalen?

Zowel om het percentage aan kostenaftrek voor de vennootschap als voor de berekening van het voordeel alle aard te bepalen is de CO2-uitstoot van belang. Hoe lager die waarde, hoe minder privé belast wordt en/of hoe meer autokosten de vennootschap kan aftrekken.

Die CO2-uitstoot is terug te vinden op het inschrijvingsbewijs. Is er geen CO2-uitstoot, dan gaat de fiscus uit van de hoogste waarden, namelijk 195 gr/km voor een dieselauto en 205 gr/km voor een benzineauto.

Voor auto’s die sinds 1 juli 2019 zijn ingeschreven, laat de DIV de CO2-uitstoot niet meer vermelden op het inschrijvingsbewijs. Dit betekent niet dat dan de hoogste CO2-uitstoot geldt.

Indien er geen CO2-waarde op het inschrijvingsbewijs staat, moet volgens de fiscus de belastingplichtige de DIV contacteren om de CO2-uitstoot van de wagen te achterhalen. Dat kan ook via de website van de DIV (https://mobilit.belgium.be).  
Maar om het gemakkelijker te maken heeft de minister van financiën vorige maand geantwoord dat de CO2-waarde ook geraadpleegd kan worden via het gelijkvormigheidsattest.

Overzicht nieuwsberichten